Gastronomi
Er du fascineret af køkkenets velduftende hemmeligheder? Draget af sprøde skorper, cremede puréer, damp, sydende pander og boblende gryder? Så er det helt og aldeles her du skal være; på Gastro-holdet på Ærø Efterskole.
På Gastronomi-linjen bliver du sluppet løs i efterskolens køkken. Du får lov til at snuse og smage på spændende råvarer, sammensætte nye smagsvarianter, anrette, dekorere og servere.
På linjefaget bliver du desuden klædt solidt på med grundlæggende køkkenfærdigheder, og du lærer at arbejde kreativt i køkkenet.
Efterskole med madlavning
På Gastronomi-linjen arbejder vi ¼ teoretisk og ¾ praktisk. For det første får du indblik i de mest basale tilberedningsmetoder, men der bliver også plads til at tænke ud af boksen. Vi har hænderne i det, vi lærer om. Alle sanser bliver aktiveret, når vi laver mad sammen. Vores tilgang til mad er nysgerrig og fordomsfri.
På Gastronomi-linjen kommer du til at:
- Få kendskab til råvarer som lokale grøntsager, fisk og kød. Det er essentielt for os, at du skal kunne følge råvaren fra greb til gaffel
- Kende til den basale kemi/mikrobiologi i maden
- Arbejde med diverse former for bagning af brød i særdeleshed surdejsbrød
- Prøve kræfter med ældgamle teknikker, som f.eks.at lave pasta fra bunden
- Lære om alle de mange spiselige planter og urter der vokser i naturen inkl. sanketur
- Udfolde din kreativitet på en tallerken (anretning).
- Lære om systemerne i gastronomien (økonomi, logistik og kommunikation)
- Få et hygiejnebevis
At følge en opskrift er noget, man skal kunne i et køkken – men det er ikke nok! Vi vil forstå maden, og hvorfor den opfører sig, som den gør. Kemiske reaktioner, mikroorganismer, emulgatorer, fermentering og meget mere er i fokus i de retter, vi tilbereder sammen.
Elena Egeris
“Jeg møder som udgangspunkt (alle) mennesker i øjenhøjde og med et åbent hjerte. Jeg har valgt at være efterskolelærer for at min passion for mad og min interesse for mennesker kan få lige meget plads”
Uddannet kok
Lokal mad på efterskolen
Vi bor midt på en ø, der kulinarisk har masser at byde på. Vi skal rundt på øen og besøge lokale producenter og restauratører, og så skal vi på sanketur i det ærøske vildnis og samle vilde planter og urter til vores køkken.
Råvarekendskab en vigtig del af at tilberede mad, og på Ærø Efterskole er der særligt fokus på de bæredygtige råvarer. Det er de råvarer, som gror, fanges, eller opdrættes så tæt på os som muligt og under forhold, der ikke belaster kloden mere end nødvendigt.